Als Jan het kan

Schrijver en oud-Playboy redacteur Jan Heemskerk viel 25 kilo af, schreef er een boek over en blijft nu op gewicht met – onder meer – fit20.

Binnenkort komt mijn boek uit. Niet het eerste boek dat is schreef (nummer 7 om precies te zijn), maar wel het meest persoonlijke. Het gaat namelijk over hoe ik veranderde van een dubbeldikke Bourgondiër met een struisvogelcomplex in een slanke en gezonde man met een boel extra energie, focus en ambitie.

Ik zeg het nu even snel, maar je snapt dat het niet zomaar gepiept was. Ik moest toch een kleine 25 kilo afvallen, mijn buikomvang, bloeddruk en bloedwaarden waren niet zo best, ik had een slechte conditie, en als ik eerlijk ben, dronk ik wel wat meer dan goed was – voor de slanke lijn.

Hoe dat werkt, zo’n nieuw leven beginnen: je schrikt wakker, in mijn geval op de weegschaal van de diëtist, waar ik door mijn vrouw was heen gestuurd, je vindt je motivatie in pure doodsangst, je gaat dat gewicht en die slechte conditie te lijf door gezond te eten en meer te sporten, en langzamerhand krijg je er ook nog eens aardigheid in, en begin je te genieten van groente en fruit, noten en zaden, wandelen en fietsen, joggen en voetballen.

Want het vóelt natuurlijk ook beter om gezond te eten en voldoende te bewegen, daar hoef je eigenlijk alleen maar je kinderachtige brein met al zijn ingesleten gewoontes van te overtuigen en al die slechte gewoontes te vervangen door nieuwe, betere. Zo ben ik bijvoorbeeld, toen ik toch bezig was, ook maar gestopt met drinken – dat scheelt weer zomaar tien kilo.

Veel mensen zeggen: zonder mijn wijntje hoeft het leven niet meer. Dat is natuurlijk onzin, maar zo gaat het met ongezonde – en verslavende – gewoontes: we maken onszelf wijs dat ze onmisbaar zijn voor ons geluk, dat feestjes ongezellig worden als we niet drinken, we niet tegen stress zijn opgewassen zonder een borrel. Allemaal niet waar: je bent juist veel beter tegen het leven opgewassen als je jezelf niet vergiftigt met alcohol, neem maar alleen het feit dat je nooit meer een kater hebt of dingen tegen mensen zegt (die mooie man/ vrouw die je anders nooit had durven aanspreken) waar je de volgende dag erg veel spijt van hebt – als je je ze nog weet te herinneren.

Wat ik even zeggen wil: ik ben geen gezondheidsfreak, extreme-sport-gek of veganist. Ik heb mezelf wel een gezondere lijfstijl aangemeten, want ik zag er de noodzaak van in en – heel belangrijk - ik heb het gedaan zonder al te veel pijn. Met name mijn beweging probeer ik ‘binnen’ te krijgen zonder al te veel pijn en moeite: ik wandel liever dan hardlopen, je zult me nooit bij de bootcamp, crossfit of mud run tegenkomen, want ik heb een hekel aan afzien en lijden, en vind pijn helemaal niet fijn.

Maar ik kan wel – voor mijn nieuwe slanke lichaam – wat extra spiermassa gebruiken, met name rond de six-pack regio en de mannentietjes. Daarom doe ik nu alweer een halfjaar fit20: omdat het werkt, maar twintig minuten duurt, ik vrijwel spierpijnvrij blijf, en me niet elke keer moeilijk hoeft om te kleden en douchen. fit20 is hierbij dus ook officieel aanbevolen voor iedereen die – net als ik – een gezonder en beter lichaam wil, zonder al te veel pijn en andere narigheid te hoeven verdragen.

‘Als Jan het Kan... Gezond en Slank voor Gewone Mannen’ ligt 7 december in de winkel of bij Bol.com.